Menopavza

      Ni komentarjev na Menopavza

Izraz menopavza pomeni dobesedno prenehanje menstruacije. Zadnjo menstruacijo – menopavzo lahko določimo retrogradno, po enoletni amenoreji. Do nje pride 6 mesecev po II.amenoreji pri ženski nad 45 let (običajno pri 51ih). Ko nastopi menopavza po 55. letu govorimo o »menopausis tarda«, ko nastopi menopavza pred 45. letom govorimo o »menopausis praecox«.

Menopavza je čas v življenju večine žensk, ko se menstrualna obdobja trajno ustavijo in niso več sposobne nositi otrok. Menopavza se običajno pojavi med 49 in 52 letom starosti. Zdravstveni delavci pogosto opredeljujejo menopavzo, kadar ženska nima vaginalne krvavitve že eno leto. Lahko se opredeli tudi z zmanjšanjem proizvodnje hormonov pri jajčnikih. Pri tistih, ki so imeli operacijo odstranitev maternice, vendar imajo še jajčnike, se lahko pokaže menopavza, v času operacije ali ko so se zmanjšale njihove ravni hormonov. Po odstranitvi maternice se simptomi običajno pojavijo prej, v povprečju pri 45 letih.

Menopavza je navadno naravna sprememba. Ta se lahko zgodi prej pri tistih, ki kadijo tobak. Drugi vzroki vključujejo operacijo, pri kateri odstranijo jajčnike ali nekatere vrste kemoterapije. Na fiziološki ravni se menopavza zgodi zaradi zmanjšanja proizvodnje hormonov estrogena in progesterona v jajčnikih. Medtem ko tipično ni potrebno, se lahko diagnoza menopavze potrdi z merjenjem ravni hormonov v krvi ali urinu. Menopavza je nasprotje menarhe, čas, ko se začne dekliško obdobje.

Pred menopavzo ženska obdobja menstruacije običajno postanejo nepravilne, kar pomeni, da so lahko obdobja krvavitev daljša ali krajša ali pa lažja ali težja v količini pretoka. V tem času ženske pogosto doživljajo vroče bliskavice; te običajno trajajo od 30 sekund do deset minut in so lahko povezane z drgetanjem, znojenjem in pordelostjo kože. Vroči utripi se pogosto nehajo pojavljati po letu ali dveh. Drugi simptomi lahko vključujejo suhost vagine, težave s spanjem in spremembe razpoloženja. Resnost simptomov se razlikuje med ženskami. Medtem ko se menopavza pogosto šteje v povezavi s povečanjem bolezni srca, se to predvsem pojavi zaradi naraščajoče starosti in nima neposredne povezave z menopavzo. Pri nekaterih ženskah se bodo po menopavzi izboljšali problemi, ki so bili prisotni kot endometrioza ali boleča obdobja.

Posebno zdravljenje običajno ni potrebno. Nekateri simptomi pa se lahko izboljšajo z zdravljenjem. V zvezi z vročinskimi vali se pogosto priporoča izogibanje kajenju, kofeinu in alkoholu. Spanje v hladni sobi in uporaba ventilatorja lahko pomagajo. Naslednja zdravila lahko pomagajo: menopavznem hormonskemu zdravljenju (MHT), klonidinu, gabapentinu ali selektivnim zaviralcem ponovnega privzema serotonina. Vaja lahko pomaga pri spalnih težavah. Medtem ko je bila MHT enkrat rutinsko predpisana, je zdaj le priporočljiva pri bolnikih s pomembnimi simptomi, saj obstajajo pomisleki glede stranskih učinkov. Visokokakovostnih dokazov o učinkovitosti alternativne medicine ni bilo mogoče najti.

Simptomi menopavze

Med prehodom menopavze menstrualni ciklusi ostajajo redni, vendar se interval med cikli začne podaljševati. Stopnje hormonov začnejo nihati. Ovulacija se ne sme pojaviti pri vsakem ciklu. Datum končnega menstruacijskega obdobja se običajno upošteva kot točka menopavze. Med prehodom v menopavzo in po menopavzi lahko ženske doživijo širok razpon simptomov. Disfunkcionalno krvavitev maternice pogosto doživljajo ženske, ki se soočajo z menopavzo, zaradi hormonskih sprememb, ki spremljajo prehod menopavze.

Vendar je pri postmenopavznih ženskah vsaka genitalna krvavitev zaskrbljujoč simptom, ki zahteva ustrezno študijo, da se izključi možnost malignih bolezni.

Simptomi, ki se lahko pojavijo med menopavzo in nadaljujejo s postmenopavzo, vključujejo:

  • boleči spolni odnosi
  • suha vagina
  • atrofični vaginitis – tanjšanje membran vulve, vagine, materničnega vratu in zunaj sečnega trakta, skupaj s precejšnjim krčenjem in izgubo elastičnosti vseh zunanjih in notranjih spolnih območij.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.