Lymska bolezen

      Ni komentarjev na Lymska bolezen

Bolezen nastane, ko z borelijo okužena slina klopa, po njegovem vbodu, med aktom sesanja gostiteljeve krvi, vdre v podkožje, odkoder se bakterije širijo lokalno ali pa se celo po krvi in/ali limfi razsejejo po telesu. Kožne spremembe, ki se razvijejo na mestu vboda, so posledica širjenja borelij po koži. V nekaj dneh do nekaj tednih se Borrelia burgdorferi sensu lato preko krvi ali limfe razseje v različna tkiva, pri čemer se lahko pojavijo še spremljajoči splošni simptomi kot so povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah (najpogosteje v mečih), glavobol, huda utrujenost, prekomerno znojenje, suh kašelj. Razsoju sledi različno dolgo latentno obdobje, ki traja od nekaj dni do nekaj tednov ali mesecev ali celo let. Ni znano, kateri faktorji pogojujejo dolžino latence bolezni, prav tako ne vemo, zakaj se pri nekaterih bolnikih bolezen več klinično ne manifestira. Ključni imunski mehanizem, ki nadzira razvoj lymske borelioze pri človeku, ni znan; pomembni so tako celični kakor tudi humoralni mehanizmi. Glede na antigensko heterogenost je možno, da obstoja različen imunski odgovor na genomsko različne vrste borelij.
V poteku bolezni razlikujemo tri stadije, ker je prehod zlasti med prvim in drugim stadijem zabrisan, nekateri avtorji zagovarjajo delitev na zgodnje in kasno obdobje. Značilno je, da je klinična slika redko popolna. Potek bolezni je različen in spremenljiv. Bolnik lahko zboli z eno samo pojavno obliko bolezni ali pa se lahko simptomi stadijev celo prekrivajo. Včasih se bolezen pokaže šele, ko je že v kasni fazi obolenja. Po piku klopa ostane mala rdeča makula ali drobna papula, ki izgine po nekaj dneh.

Zdravljenje

Navajam standardno terapijo kožnih manifestacij lymske bolezni.
EM: Priporočajo doksiciklin 100mg dvakrat dnevno v obdobju 14 dni ali tetracikline 500mg štirikrat dnevno v obdobju 14 dni, vendar tudi minociklin 100mg dvakrat dnevno v obdobju 14 dni.
LABC: Enaka terapija kot za EM ali ceftriakson 2g i.v. enkrat dnevno v obdobju 21 dni.
ACA: Ceftriakson 2g i.v. enkrat dnevno v obdobju 21 dni, penicilin G štirikrat dnevno v obdobju 10 dni ali amoksicilin 750mg trikrat dnevno v obdobju 14 dni.

Vakcinacija

Je v področjih, kjer je velika razširjenost te bakterije zelo zaželjena. V poštev pridejo antigeni osp C (21-22kD) ospB (33-36kD) ali osp A (31-32kD) in flagelini iz bičkov, ki pa so manj specifični.

Preventiva

Osveščenost in poznavanje bolezni sta osnovi za hitro in ustrezno ukrepanje ob pojavu bolezni. Še pomembnejše je preprečevanje okužbe. Pri tem se ni potrebno odrekati dobrohotnemu sprehodu po gozdu. Oblačimo se v svetla oblačila, ker na njih prej opazimo klopa. Na nevarna območja ne hodimo bosi ali pomanjkljivo oblečeni. Priporočljiva so zaščitna sredstva proti vbodom klopov – repelenti. Nanašajte jih večkrat, saj se njihov učinek zmanjšuje s podaljšanim bivanjem v gozdu. Po izhodu iz ogroženega območja se medsebojno preglejte in po potrebi takoj odstranite prisesanega klopa. Pri tem se lahko uporabi posebna pinceta, ki se dobi v lekarni. Klopa odstranimo čim hitreje in s čim manj manipulacijami. Potrebno ga je zagrabiti ob glavici tik nad površino kože in ga ob stalnem vlečenju nežno polkrožno vrteti za okoli 45°. Pri tem ga ne smemo odtrgati, še manj zmečkati, saj bi ob tem v rano lahko vdrle bakterije. Po možnosti si po izdrtju kožo še dezinficirajte.
VERJETNOST OKUŽBE Z BORELIJO SE POVEČA S PODALJŠANIM TRAJANJEM PRISESANEGA KLOPA!!!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja