HERPES ZOSTER – PASOVEC

      Ni komentarjev na HERPES ZOSTER – PASOVEC

HERPES ZOSTER (PASOVEC)


Herpes zoster
 je relativno pogosta kožna bolezen, za katero je značilen pojav herpetiformno razporejenih mehurčkov po koži, ki ga včasih spremljajo močne bolečine. Povzroča ga virus varičela zoster (VVZ), ki pri otrocih povzroča norice (vodene koze). Zbolijo praviloma odrasli, le redko otroci. Je nalezljiva bolezen, vendar samo pri ljudeh, ki še niso imeli noric – tak človek ne razvije zostra, ampak norice.

Pri odraslih se zoster pojavi zaradi aktivacije latentnega virusa v spinalnih ganglijih ob neugodnem imunološkem stanju ali zaradi ponovne infekcije.

Bolezen je pogostejša pri osebah z malignimi in hudimi kroničnimi boleznimi, predvsem pri zdravljenju z imunosupresivi kot tudi pri drugače imunsko suprimiranih (kompromitiranih)(HIV).

Klinična slika

Bolezen najpogosteje prizadene medrebrne (interkostalne) in ledvene (lumbalne) živce, navadno se v teh predelih predhodno pojavijo nevralgične bolečine in parestezije, včasih tudi utrujenost in povečana telesna temperatura. Značilne so prodromalne nevralgije.
Na prizadetih predelih opazimo rdečino in skupino papul, ki se kmalu spremenijo v na vrhu ugreznjene (umbilicirane) mehurčke, katerih vsebina pomotni. Mehurčki včasih postanejo hemoragični in gangrenozni, pogosto sledijo brazgotine.
Cel proces, od izbruha do konca, traja med tremi in štirimi tedni.
Kožni simptomi so praviloma enostranski, včasih se nekoliko razširijo tudi na nasprotno polovico. Spremembe so redko generalizirane, skoraj izključno gre za osebe z imunsko pomanjkljivostjo.
Pri zostru v področju očesnega živca (zoster ophtalmicus) se lahko pojavijo različni zapleti, predvsem keratitis, pri prizadetosti slušnega živca pa naglušnost in Menierov sindrom.
Redek zaplet je paraliza obraznega živca. Kadar je prizadeta maksilarna veja trigeminusa so istostranske spremembe tudi na ustni sluznici in jeziku.

Bolečine so lahko zelo hude in trajajo včasih še več mesecev po zaceljenju kožnih sprememb. Pri prizadetosti lumbalnih živcev lahko povzroče sum, da gre za ledvične kamne.

Diagnoza pasavca

Navadno zadostuje klinična diagnoza.
V epidermalnih celicah iz dna mehurja lahko pri mikroskopskem pregledu opazujemo citopatogeni učinek. Povzročitelja je možno dokazati z elektronskim mikroskopom, gojitvijo virusa in preiskavo DNA (PCR).
Histopatološke spremembe so podobne kot pri herpesu.

Diferencialna diagnoza herpes zooster

• HSV,
• erizipel (šen),
• norice.

Pasavec – zdravljenje

Lokalno dajemo tekoči puder, pri sekundarni infekciji pa antibiotična mazila. Ob hujših bolečinah dodamo v kreme 1-5 % anestezin.
Dobro deluje vzpodbujanje prizadetega področja z istosmernim električnim tokom.

Sistemsko zdravljenje z aciklovirjem ali valaciklovirjem skrajša bolezen, zlasti kadar začnemo zdraviti kmalu po pojavu sprememb. Ker je VVZ manj občutljiv za aciklovir, priporočajo večje odmerke kot pri HSV, npr. 5x 400 mg dnevno 5-7 dni.
Ob hujših bolečinah je treba bolniku pomagati z analgetiki.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja