Gastroezofagealni refluks

      Ni komentarjev na Gastroezofagealni refluks

Gastroezofagealni refluks

 • Refluksni ezofagitis je najpogostejša bolezen požiralnika. Osnovni vzrok refluksa je premajhen tonus spodnje zapiralke požiralnika. Refluks pa lahko nastane tudi zaradi anatomskih sprememb požiralnikovega hiatusa, motenj pri praznjenju želodca, čezmerne razširitve mišične stene požiralnika. Naj­pogostejši vzrok refluksa je hiatusna kila, pri kateri je spre­menjena anatomija ezofagogastričnega prehoda.
 • Posledica gastroezofagealnega refluksa je ezofagitis. Stopnja vnetja požiralnikove sluznice je odvisna od trajanja in količine želodčne oziroma črevesne vsebine, ki zateka v požiralnik, ter od sposobnosti sluznice, da se očisti tuje vsebine.
 • Ločimo štiri stopnje refluksnega ezofagitisa:
  • sluznica terminalnega požiralnika je difuzno hiperemična, brez znakov ulceracije ali metaplazije epitela (I. stadij),
  • poleg hiperemije so prisotne tudi drobne površinske ulce­racije, lahko tudi drobna žarišča metaplazije (II. stadij),
  • prisoten je ezofagealni ulkus in izražena žarišča metaplazije (III. stadij),
  • izražena je fibroza terminalnega požiralnika z ulkusom ali brez njega (IV stadij).
 • Kot posledica dolgotrajnega refluksa se lahko razvije rak požiralnika. Pri tem gre za nadomeščanje uničenega plošča­toceličnega epitelija požiralnika z odpornejšim cilindričnim – Barrettov požiralnik (prekanceroza za razvoj karcinoma). Najznačilnejša znaka refluksnega ezofagitisa sta zgaga (piroza) in bolečina za prsnico, ki se poslabšata pri zaužitju določene hrane, pijače, pri sklanjanju in ležanju. Drugi znaki, ki so manj pogosti, pa so regurgitacije, bruhanje, disfagija in bolečine v epigastriju in vratu. Diagnozo refluksne bolezni postavimo z rentgenskimi preiskavami, endoskopijo, manometrijo in 24–urno pH-metrijo.
 • Zdravljenje je v začetku konzervativno z antacidi, blokatorji H2, dieto, zmanjšanjem telesne teže in počivanjem z dvignje­nim vzglavjem. Kadar konzervativno zdravljenje ni uspešno ali kadar nastanejo razjede, zožitve, krvavitve (III. in IV. stadij), je potrebno kirurško zdravljenje. Obnovimo anatomijo ezo­fagogastričnega prehoda in napravimo protirefluksni poseg.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja